10 Truths About Blowing ....With Compressed Air

 

 

1) 9 of 10 air guns in use today are dangerous
You know that you are risking your life when you step into a busy street without checking to see if a car is coming. But did you know that your life is at stake when you use an unsafe air gun? Fatal accidents have occurred when air has been forced into the bloodstream. Do you have air guns at your company that can lead to life-threatening accident

Solution:
The nozzle of a silvent safety gun cannot be blocked by a hand. The maximum amount of pressure a silvent gun can build up against human skin is so low that the risk of air bubbles entering the bloodstream and causing serious injury is negligible. Silvent's safety guns fully comply with the strictest requirements of national authorities throughout the world.

 
   

 

2) Not many know just how much compressed air actually costs
In your shower you use a nozzle that effectively sprays water over your entire body. We simply take this for granted. At the same time, the nozzle saves water and energy. Why don't we apply the same logic at our places of work? In many industries people seem to think that compressed air is inexpensive or even free. In truth, it is just the opposite. Compressed air is among our most costly sources of energy.

Solution:
One of several unique advantages of Silvent's nozzles is that they can reduce air consumption by up to 50% in applications such as cleaning, drying and cooling. Silvent's patented technology utilizes the surrounding air in an efficient manner and conserves large amounts of energy.

  
   

 

3) 70-80% of all hearing loss within the manufacturing industry is caused by compressed air
Noise is like sore muscles or a blister on your head - it seems harmless and you get used to it. Nothing could be further from the truth. You don't get used to noise, it results in permanent injury. Tinnitus is increasingly common among industrial worker. Hearing loss can never be restored. Who is responsible for the working environment at your company?

Solution:
Silvent's patented nozzles and safety guns reduce air turbulence and thereby lower the noise level by at least 8-10 dB(A). This is experienced by the human ear as if the noise level has been cut in half. Using Silvent products minimizes the risk of contracting tinnitus and other serious forms of hearing loss.

  
   

 

4) Many people believe that any old piece of pipe is a satisfactory solution
Shopping in a convenience store is quick and easy. But in the long run, it is expensive. All too often  a piece of pipe that happens to be lying nearby is installed when there is a need for compressed air. Of course this gets the job done, but 90% of all these "open pipe installations" are over-dimensioned and waste enormous amounts of energy. If you are seeking quick and easy compressed air solutions, the end results are likely to be costly in the long run.

 

Solution: 
Silvent offers the world's widest range of compressed air nozzles. Our nozzles will reduce energy consumption considerably as the blowing force and air pattern can easily be adapted to the job at hand.

 
   

 

5) The use of compressed air doesn't need to mean a bad working environment
How would we react if every vehicle in our vicinity was not equipped with a muffler? Could we stand to be in the midst of city traffic during rush hour? Industry's enormous need for compressed air is certainly unquestionable today. But why accept a noisy working environment that can lead to stress, headaches and nausea? Do you wish to contribute to a better environment at your place of work?

Solution :
Silvent's patented compressed air nozzles cut the noise level in half. this reduction means a considerable improvement of the working environment. Beyond any doubt there is a clear correlation between a good working environment and good personnel performance. 

  

   

 

6) Air guns are often not adapted to the job they must perform
Do you use a crescent wrench to drive a nail? Of course not! But most people use the same air gun for every type of blowing operation. Blowing away heavy metal turnings requires much more force than general purpose cleaning. This is obvious to you, isn't it?

Solution:
Silvent has the largest assortment of safety air guns in the world. There is always a gun to suit your particular need. The right equipment gets the job done quickly, easily and efficiently.  

  

 

 

7) A high noise level does not mean good blowing force
Nearly everyone knows that a higher noise level doesn't necessarily mean a more powerful engine. Yet many people think that the higher the noise level, the stronger the blowing force. Many industries seem to be convinced that they have efficient compressed air solutions simply because the noise level is high. Do you want to know the truth about noise and blowing force?

 

Solution:
A high noise level is not the same as good blowing force and vice versa. In short, Silvent's patented technology allows a reduction of the noise level without sacrificing blowing force. Extensive research and development has provided Silvent with the know-now required to design nozzles that create the least possible turbulence. This means that the noise level can be reduced by a full 50%.

 
 -----------------------------------------------------------------------------------------------  

 

 8) Few realize the risk associated with the use of compressed air
Would you be able to perform your work without being able to see? Unfortunately the use of compressed air and eye injury are often related. Dust, particles and chips bounce back at the operator. Our eyes are sensitive organs that can be seriously damaged by even very small particles. Are you among those who forget to protect your eyes?

 

Solution:
Silvent
safety guns can be fitted with a safety shield that effectively prevents particles from bouncing back at the operator's eyes. Air shields are yet another example of our safety solutions. Both products provide OSHA approved alternatives to safety  goggles.

 
 -----------------------------------------------------------------------------------------------  

 

 9) Cheap solutions turn out to be costly solutions
Good advice is often free. You have surely been advised at some time in the past to avoid cheap purchases without regard to quality, as they are seldom profitable in the long term. Blowing with an open pipe or a simple form of air gun are cheap solutions that become expensive in the long run due to the high operating costs. Take the following advice and you will have a solution that saves you energy.

 

Solution : 
Technology utilizes your compressed air more efficiently and provides energy saving of 30-50% in comparison with open pipe blowing. The right equipment in combination with know - how decreases your operation cost. Invest in Silvent's safety guns and nozzles and you will be doing yourself a service, or as one of our customers put it.

 

 ----------------------------------------------------------------------------------------------  

 

10) Many blowing operations are not efficient
Designing blowing applications is like walking a tightrope. It is easy to understand the principles involved but few have a command of the technique required. Still, it is common in industry today that companies build their own blowing applications in the belief that they have found optimal solutions. Do you think it is possible to design a solution that would make your blowing operations more efficient?

 

Solution :
Silvent has many years of experience with compressed air. There are thousands of companies throughout the world that now regularly collaborate with Silvent's application engineers. Silvent's know - how gives them all the help they need for more efficient compressed air applications that provide better results and higher  quality.

 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------  
   

 

Back to Top of Page

link to Silvent index page

 

March 2016

servicing the Canadian provinces and territories of Newfoundland, NF, NL, Nova Scotia, NS, New Brunswick, NB, Prince Edward Island, PEI, PE, Quebec, PQ, QC, Ontario, ON, Manitoba, MB, Saskatchewan, SK, Alberta, AB, British Columbia, BC, Northwest Territories, NT, Nunavut, NU, Yukon, YT, and the states of Alabama, AL, Alaska, AK, Arizona, AZ, Arkansas, AR, California, CA, Colorado, CO, Connecticut, CT, Delaware, DE, District of Columbia, DC, Florida, FL, Georgia, GA, Hawaii, HI, Idaho, ID, Illinois, IL, Indiana, IN, Iowa, IA, Kansas, KS, Kentucky, KY, Louisiana, LA, Maine, ME, Maryland, MD, Massachusetts, MA, Michigan, MI, Minnesota, MN, Mississippi, MS, Missouri, MO, Montana, MT, Nebraska, NE, Nevada, NV, New Hampshire, NH, New Jersey, NJ, New Mexico, NM, New York, NY, North Carolina, NC, North Dakota, ND, Ohio, OH, Oklahoma, OK, Oregon, OR, Pennsylvania, PA, Rhode Island, RI, South Carolina, SC, South Dakota, SD, Tennessee, TN, Texas, TX, Utah, UT, Vermont, VT, Virginia, VA, Washington, WA, West Virginia, WV, Wisconsin, WI, Wyoming, WY We can ship to Afghanistan , Aland Islands , Albania , Algeria , American Samoa , AS, Andorra , Angola , Anguilla , Antigua & Barbuda , Argentina , Armenia , Aruba , Australia , Austria , Azerbaijan , Azores , Bahamas , Bahrain , Bangladesh , Barbados , Belarus , Belgium , Belize , Benin , Bermuda , Bhutan , Bolivia , Bonaire , Bosnia , Botswana , Brazil , British Virgin Isles , Brunei , Bulgaria , Burkina Faso , Burundi , Cambodia , Cameroon , Canada , Canary Islands , Cape Verde , Cayman Islands , Central African Republic , Chad , Chile , China , Colombia , Comoros , Congo , Cook Islands , Costa Rica , Croatia , Curacao , Cyprus , Czech Republic , Democratic Republic of Congo , Denmark , Djibouti , Dominica , Dominican Republic , Ecuador , Egypt , El Salvador , England , Equatorial Guinea , Eritrea , Estonia , Ethiopia , Faeroe Islands , Fiji , Finland , France , French Guiana , French Polynesia , Gabon , Gambia , Georgia , Germany , Ghana , Gibraltar , Greece , Greenland , Grenada , Guadeloupe , Guam , GU, Guatemala , Guernsey , Guinea , Guinea-Bissau , Guyana , Haiti , Holland , Honduras , Hong Kong , Hungary , Iceland , India , Indonesia , Iraq , Ireland , Israel , Italy , Ivory Coast , Jamaica , Japan , Jersey , Jordan , Kazakhstan , Kenya , Kiribati , Kosrae , Kuwait , Kyrgyzstan , Laos , Latvia , Lebanon , Lesotho , Liberia , Libya , Liechtenstein , Lithuania , Luxembourg , Macau , Macedonia (Fyrom) , Madagascar , Madeira , Malawi , Malaysia , Maldives , Mali , Malta , Marshall Islands , MH, Martinique , Mauritania , Mauritius , Mayotte , Mexico , Micronesia , Moldova , Monaco , Mongolia , Montenegro , Montserrat , Morocco , Mozambique , N. Mariana Islands , Namibia , Nepal , Netherlands , Netherlands Antilles , New Caledonia , New Zealand , Nicaragua , Niger , Nigeria , Norfolk Island , Northern Ireland , Norway , Oman , Pakistan , Palau , PW, Panama , Papua New Guinea , Paraguay , Peru , Philippines , Poland , Ponape , Portugal , Puerto Rico , PR, Qatar , Reunion , Romania , Rota , Russia , Rwanda , Saba , Saipan , San Marino , Saudi Arabia , Scotland , Senegal , Serbia , Seychelles , Sierra Leone , Singapore , Slovakia , Slovenia , Solomon Islands , South Africa , South Korea , Spain , Sri Lanka , St. Barthelemy , St. Christopher , St. Croix , St. Eustatius , St. John , St. Kitts & Nevis , St. Lucia , St. Maarten , St. Martin , St. Thomas , St. Vincent/Grenadines , Suriname , Swaziland , Sweden , Switzerland , Syria , Tahiti , Taiwan , Tajikistan , Tanzania , Thailand , Timor Leste , Tinian , Togo , Tonga , Tortola , Trinidad & Tobago , Truk , Tunisia , Turkey , Turkmenistan , Turks & Caicos Islands , Tuvalu , Uganda , Ukraine , Union Island , United Arab Emirates , United Kingdom , United States , Uruguay, US Virgin Islands , VI, Uzbekistan , Vanatu , Vatican City State , Venezuela , Vietnam , Virgin Gorda , Wales , Wallia & Futuna Islands , Western Samoa , Yap , Yemen , Zambia , Zimbabwe
we try to ship to the world largest cities Tokyo,Japan, Seoul, South Korea, Mexico City, Mexico , New York City, USA , Mumbai, India , Jakarta, Indonesia , Sáo Paulo, Brazil, Delhi, India , Osaka/Kobe, Japan , Shanghai, China , Manila, Philippines ,Los Angeles, USA ,Calcutta, India , Moscow, Russian Fed., Cairo, Egypt, Lagos, Nigeria, Buenos Aires, Argentina , London, United Kingdom , Beijing, China , Karachi, Pakistan , Dhaka, Bangladesh , Rio de Janeiro, Brazil ,Tianjin, China , Paris, France , Istanbul, Turkey , Lima, Peru , Tehrãn, Iran, Bangkok, Thailand , Chicago, USA , Bogotá, Colombia , Hyderabad, India , Chennai, India , Essen, Germany , Ho Chi Minh City, Vietnam , Hangzhou, China , Hong Kong, China , Lahore, Pakistan , Shenyang, China , Changchun, China , Bangalore, India , Harbin, China , Chengdu, China , Santiago, Chile ,Guangzhou, China , St. Petersburg, Russian Fed , Kinshasa, DRC , Baghdãd, Iraq , Jinan, China , Houston, USA , Toronto, Canada, Yangon, Myanmar (Burma), Alger, Algeria Philadelphia, USA, Qingdao, China , Milano, Italy , Pusan, South Korea, Belo Horizonte, Brazil, Almadabad, India , Madrid, Spain , San Francisco, USA, Alexandria, Egypt , Washington DC, USA , Wuhan, China , Dallas, USA , Guadalajara, Mexico, Chongging, China , Medellin, Colombia, Detroit, USA , Handan, China , Frankfurt, Germany , Porto Alegre, Brazil , Hanoi, Vietnam , Sydney, Australia, Santo Domingo, Dom. Rep., Singapore, Singapore , Casablanca, Morocco , Katowice, Poland , Pune, India , Bangdung, Indonesia, Monterrey, Mexico ,Montréal, Canada , Nagoya, Japan , Nanjing, China , Abidjan, Côte d'Ivoire, Xi'an, China , Berlin, Germany , Riyadh, Saudi Arabia, Recife, Brazil , Dusseldorf, Germany, Ankara, Turkey , Melbourne, Australia, Salvador, Brazil , Dalian, China , Caracas, Venezuela, Adis Abeba, Ethiopia, Athina, Greece, Cape Town, South Africa, Koln, Germany , Maputo, Mozambique, Napoli, Italy